KiF Nyheter

Under våren 2010 valde KiF-mammorna Maria/Tootsie och Annica/DesignAnnique att det var dags att lägga ner Kort i Fokus. Under juli månad 2010 avslutar vi KiF-bloggen (och forumet) genom att låta designteamet visa sina 10 bästa alster från sin tid som dt för Kif.

/KiF-mammorna


tisdag 27 oktober 2009

Halloween och allhelgona

Nu närmar sig med stormsteg en speciell tid, både för bus-eller-godis och för eftertanke - Allhelgona, Alla helgons dag och Halloween... Jag, DesignAnnique, tänkte här försöka reda ut begreppen en aning. :-)

Ursprunget är Allhelgonadagen den 1 november, en dag då den katolska kyrkan sedan 700-talet firar sina "överblivna" helgon, de som inte hade en egen dag i almanackan. Den markerar även startpunkten för vintern. Dagen efter firades Alla själars dag för våra avlidna anhöriga och kvällen före var det Allhelgona afton, dvs All Hallows Eve som sedan blev Halloween. Allhelgonadagen blev kvar i Sverige genom reformationen på 1500-talet, den var tydligen svår att ta bort, däremot försvann Alla själars dag. Allhelgonadagen försvann som helgdag i slutet på 1700-talet. Vid mitten på 1900-talet växte seden med ljusen på gravarna fram och i och med helgdagsreformen 1953 återinfördes helgdagen, denna gång som Alla helgons dag, en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober till 6 november, vilket i år blir 31 oktober.

Halloween som företeelse är ganska nytt i Sverige, det var först i början på 1990-talet som det tog fart. För många är det en härlig möjlighet till fest under den mörka hösten och en frossa i knalliga färger, läskiga prylar och annat mys-rys-härligt. Halloween ligger datummässigt fast 31 oktober, men blandas ibland ihop med Alla helgons dag och flyttar med den för att festen ska kunna ligga på en helg. I Sverige klär vi oftast ut oss till läskiga saker, spöken, benrangel, häxor och liknande, medan man i USA kan klä ut sig till vad som helst, det förekommer såväl prinsar och prinsessor som robotar, kycklingar, superhjältar och mycket mycket annat uppblandat med häxorna, vampyrerna, spökena och de andra läskigheterna.

Och här kommer lite kortinspiration från Pixelit!

Inga kommentarer: