KiF Nyheter

Under våren 2010 valde KiF-mammorna Maria/Tootsie och Annica/DesignAnnique att det var dags att lägga ner Kort i Fokus. Under juli månad 2010 avslutar vi KiF-bloggen (och forumet) genom att låta designteamet visa sina 10 bästa alster från sin tid som dt för Kif.

/KiF-mammorna


onsdag 10 mars 2010

Namnsdag

Seden att fira namnsdagar uppstod till en början för att minska födelsedagsfirandet, detta var under medeltiden. Många visste inte exakt vilken dag de var födda på men framför allt ansågs födelsdagsfirandet hedniskt och okristet, det ansågs olämpligt att fira den dagen man fötts till det av arvssynd belastade jordelivet. Då var det bättre att fira sin dopdag och sin namnsdag. Till att börja med var det framför allt helgonen som fick namnsdagar och då samlades hela byarna och firade dessa. I Sverige började man fira namnsdagar under 1600-talet men då var det främst inom den högre sociteten som detta skedde eftersom de flesta namn hade adlig bakgrund, om det inte var helgonnamn. Vilka namnsdagar som gäller har ändrats under årens lopp. Det har varit lite turbulent med flera olika namnsdagslängder här i Sverige, men den namnsdagslängd vi har just nu gäller fram till 2016, sen får vi se. Röran kring namnsdagslängderna är något unikt för oss, det är bara Sverige och Finland som firar namnsdagar i någon större utsträckning, förutom i de katolska länderna där man behållit sina gamla namnsdagslängder.

Nu är det bara ett par dagar tills vår kronprinsessa Victoria har namnsdag den 12 mars, så vi tänkte passa på att göra lite namnsdagskort. Kanske känner du någon som behöver ett namnsdagskort också? Om, inte annat är de bra att ha på lager - alla skäl att fira är bra! :-)

Pingvinmamman:
Ett namnsdags kort till en liten prinsessa. Jag har ännu inte bestämt mottagare så därför är den rutan tom tills vidare. Har gjort ett formkort i form av en starkt rosa prinsesskrona och stansat en hålkant längs med kanterna för ett luftigare intryck. Det är rosa rhinestones i topparna och dalarna men det syns inte så bra på bild tyvärr. Vackra fylliga primablommor och så självklart lite vit pärlfloss för en prinsessa ska ju glittra.

 

 Sindra:
Jag har gjort mitt första Hidden Message Card. En kul utmaning! :-) På första bilden syns kortet från framsidan.

  

Andra bilden visar kortet när man öppnar det första gången.
 
  

Tredje bilden visar den "hemliga" sidan. Där man skriver själva meddelandet. I det här fallet är det ju tänkt som en namnsdagshälsning där. Eftersom jag inte vet än vem som ska få kortet så är den sidan fortfarande tom. 

  

 Gör du namnsdagskort? Eller kanske blev du sugen nu? Visa oss gärna ditt kort!

Inga kommentarer: