KiF Nyheter

Under våren 2010 valde KiF-mammorna Maria/Tootsie och Annica/DesignAnnique att det var dags att lägga ner Kort i Fokus. Under juli månad 2010 avslutar vi KiF-bloggen (och forumet) genom att låta designteamet visa sina 10 bästa alster från sin tid som dt för Kif.

/KiF-mammorna


fredag 28 maj 2010

Blomkrukekort

DT-medlem DesignAnnique har gjort ett blomkrukekort, så här skriver hon:

Jag har gjort ett blomkrukekort, pilligt men ganska roligt. Det ser ut som många moment när man börjar men det ger sig självt och går faktiskt ganska fort. 

Börja med att skära till en bit cardstock som är  9 x 23 cm.


Biga den vid 5 cm och 14 cm. Vik cardstocken så den får formen på bilden nedan. Tänk på att den korta biten ska ha den strukturerade sidan utåt, så den strukturerade sidan fortsätter på "insidan" av kortet.


Nu är det dags att dekorera kanten på själva krukan, jag har använt en kantstans. För att få det snyggt siktar jag in mig på mitten av kanten och börjar där, sen tar jag ut mot sidorna.


Nästa steg är att göra två små markeringar på nederkanten av krukan, vid vikningen. Beroende på hur "brant" du vill att krukan ska luta kan du göra dem längre in eller närmare kanten. Jag tycker ca 1 cm är lagom för det här kortet. Båda markeringarna måste vara lik långt från kanten, annars blir krukan sned!


Lägg kortet i skärmaskinen och låt markeringen i nederkant vara vid skärlinjen. Måtta in så vikningen vid ovankanten ligger vid den andra linjen. Det är MYCKET viktigt att man inte har kanten nedvikt då man gör det här, kanten ska sen ligga över och sticka ut lite.


Skär bort på båda sidorna och kortet ska se ut så här, med kanten uppvikt.


Limma mönstrat papper på framsidan, på den delen som hamnar under kanten när den vikts ned. Klipp försiktigt bort överskottet från baksidan.


Nu ska det se ut så här, med kanten nedvikt.


Limma INTE ihop krukan... Den ska bara hållas ihop med ett band så här:


Nu är det dags att göra instickskortet. Skär till en bit cardstock i samma färg som krukan och som mäter 6,5 x 11,5 cm. Ev kan du behöva justera måtten om du gjort en kruka som är smalare i nederkant eller gjort helt andra mått på din krukbit. Skär också till en bit vit cardstock som mäter 5,5 x 10,5 cm och limma fast den på den färgade cardstocken.


Här har jag stoppat ned biten i krukan medan jag fixar med blommorna. Jag valde att använda helt vita blommor som jag stämplade på, man kan också använda utstansade blommor, platta pappersblommor, rosor eller vad man vill. Snyggast blir om blommorna går ner lite över kanten på krukan när istickskortet sitter på plats.


Sedan sätter jag fast blommorna på ovankanten av istickskortet, de är bara fästa i mitten och bladen sitter löst så man kan föra blombladen över kanten på krukan när man sticker ner kortet. Jag stämplade också Tack på krukan för att knyta ihop det med dekoren på blommorna.


Och så här blev mitt blomkrukekort, ett tackkort till sommarens blomvattnare kanske?


DT-medlem Pippin har också gjort ett blomkrukekort:

Jag har också gjort ett blomkrukekort, inspirerad av DesignAnniques fina artikel. Blommorna på mitt kort har jag stansat ut själv och även blomcentret med bling har jag gjort. Min text har jag stämplat på instickskortet.

1 kommentar:

Eve-Lina // VarmaKoftan sa...

Ååååh, jag vill oxå lära mig göra ett sånt fint kort!! Kanske nästa vecka när det är min pysseldag, fri från barn ;)