KiF Nyheter

Under våren 2010 valde KiF-mammorna Maria/Tootsie och Annica/DesignAnnique att det var dags att lägga ner Kort i Fokus. Under juli månad 2010 avslutar vi KiF-bloggen (och forumet) genom att låta designteamet visa sina 10 bästa alster från sin tid som dt för Kif.

/KiF-mammorna


onsdag 18 november 2009

Jultraditioner

Julen närmar sig med stormsteg och DT-medlem Pippin har läst på lite om julen:

Jul är en gammal tradition som firas i slutet av december. Den har flera olika ursprung, bl a den fornnordiska julen som firades i samband med midvinterblotet (jólablótet). Den var allenarådande fram till 1000-talet. Sedan finns det kristna firandet till minne av Jesu födelse som här i norden jämkats ihop med den fornnordiska julen. Idag finns dock inte många religiösa inslag kvar i julfirandet. Denn offentliga svenska julen börjar 24 december och avslutas den 13 januari (Tjugonde dag Knut).
Julgranen är en tradition från 1500-talets Tyskland och den kom till Sverige på 1700-talet. På 1600-1700-talet började man sätta ljus i granen i Tyskland. Traditionen härstammar från en rädkult som idkades av de hedniska germanerna som satte upp träd vid vintersolståndet, en direkt motsvarighet till sommarsolståndets majstänger.
Julklappar började delas ut på 1600-talet. Från början smög givare fram till mottagarens dörr som man "klappade" på och sedan slängde in gåvan. På 1700-talet var det julbocken som fick ta hand om julklappsutdelandet. Bocken var en följeslagare till helgonet St Nicolaus. Vid slutet av 1800-talet kom tomten med klapparna. Hann var en sammanblandning av St Nicolaus, julbocken och den svenska gårdstomten.

Mitt inspirationskort har jag gjort som en julscen. Flickan kommer från Sarah Kay, fönstret från Prima och julgranen från Exchangable. Jag har färglagt med Tombows, golv och väggar har jag duttat med distress ink och en skumgummibit. Lite rutigt band fick bli gardin. Sen har jag förstås dekorerat lite med Stickles och stansat ut några hjärtan som jag använt 3D glaze på. Textstämpeln kommer från Hobby och Hantverk.
Har du kommit igång med julkorten än? Du har väl sett vår månadsutmaning som också handlar om julkort? Skynda till pysselbordet - vi vill så gärna se just DITT kort! Om du inte vill vara med i månadsutmaningen eller redan är klar med ditt kort ditt så vill vi gärna se andra julkort också - det är ju högaktuellt! Visa oss det genom att ladda upp ditt kort i din blogg eller i vårt galleri, kom sedan tillbaka hit och länka till ditt kort så vi också får se.

Inga kommentarer: