KiF Nyheter

Under våren 2010 valde KiF-mammorna Maria/Tootsie och Annica/DesignAnnique att det var dags att lägga ner Kort i Fokus. Under juli månad 2010 avslutar vi KiF-bloggen (och forumet) genom att låta designteamet visa sina 10 bästa alster från sin tid som dt för Kif.

/KiF-mammorna


måndag 1 februari 2010

Februari

Februari är årets andra och kortaste månad i den gregorianska kalendern och har 28 dagar (29 vid skottår). Den innehåller årets 32:a till 59:e dag (32:a till 60:e vid skottår). Namnet kommer av lat. Februãrius. Ursprungligen den sista månaden på året, varvid den extra dagen infördes. Det var Numa Pompilius som införde den som andra månaden i den romerska kalendern år 152 f.Kr. Namnet kommer från den etruskiska guden Februus.

Februari kallades förr i Sverige för göjemånad och i Danmark för blidemåned. "Göj" är troligen samma ord som det gamla isländska gói, som även kan skrivas gæ, vilken eventuellt betyder "tunn snö" eller "spårsnö". I nordisk mytologi associeras namnet med Goe, dotter till kung Torre. "Göj" är eventuellt släkt med det grekiska ordet chion som betyder snö. Göjemånad kan med denna tolkning översättas med snömånad.

Februari börjar alltid på samma veckodag som mars och november om det inte är skottår, och samma veckodag som augusti om det är skottår. Februari är därtill den enda månaden som kan börja på en måndag och sluta på en söndag, vilket den gör i år. Senast den gjorde det var 1999, och nästa gång det händer är 2021, så det är inte så ofta vi får vara med om det!

(Källa: Wikipedia)

Inga kommentarer: