KiF Nyheter

Under våren 2010 valde KiF-mammorna Maria/Tootsie och Annica/DesignAnnique att det var dags att lägga ner Kort i Fokus. Under juli månad 2010 avslutar vi KiF-bloggen (och forumet) genom att låta designteamet visa sina 10 bästa alster från sin tid som dt för Kif.

/KiF-mammorna


lördag 6 februari 2010

Semmeldags!

Det är visserligen några dagar kvar, i år infaller fettisdagen den 16 februari - men en liten tjuvsmak på årets semlor sitter ju aldrig fel!

Semlor, som även kallas fettisdagsbulle, hetvägg eller fastlagsbulle, är ett bakverk av ljust vetebröd med avskuret lock, fylld med mandelmassa och vispgrädde och dekorerad med det florsockerpudrade locket. I vissa delar av landet har man flagad mandel på locket. Traditionellt äts semlan med varm mjölk, men idag äter man den oftare som en bakelse. Det latinska ordet är semila, som betydet "fint mjöl".

Från början åts semlorna bara på fettisdagen under fastlagen. Senare, när svensken inte brydde sig så mycket om det där med fasta, började man äta semlor varje tisdag under fastans sju veckor. Idag kan semlan avnjutas var dag och begränsas inte till tisdagarna i fastan. På många ställen kan man köpa semlor redan före jul, och det har kommit varianter som saffranssemlor, men för traditionalisten avnjuts den första semlan just på fettisdagen.

Som inspiration bjuder vi på ett semlekort från vår formkortsdrottning Nita:
Jag tog en cardstock i brungult och klippte ut formen av en semla. Tog en vit cardstock och klippte lite ojämn form som grädde och öste på massor av vit akrylfärg och drog ut det lite ojämnt för att få liknelsen med grädde. Passar att skicka som ett fikakort tycker jag så därför skrev jag Fika? på en skylt och satte i grädden med en hjärtpin.

 

Även Erica har gjort ett kort på temat semlor:
Finns det något bättre än semlor? De lyser verkligen upp nu i mörkret! En fika i februari skall defintivt innehålla en semla. Har använt mig av stämplar från Magnolia. Målade med distresser. Mönsterpappret är från Maja design.

 
 Visst ser det härligt mumsigt ut!

1 kommentar:

Anne-Lie sa...

Attans va smaskiga!